HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID11137
ime R., Slobodan
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga4/11137)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1949.
diplomirao2. 3. 1950.



 Sin Jefte i Grozdane r. Stavkov, srpske narodnosti, ateist. Roditelji su mu bili poljodjelci. Osnovnu je školu završio u Srpskom Itebeju, a gimnaziju u Bečkereku (kasnije Zrenjanin). Studirao je na Poljoprivredno - šum. fakultetu u Zagrebu. Apsolvirao je škol.g. 1948.-49., a diplomirao 2.3.1950. na Šum. odjelu, Biološki smjer.
 Nakon diplomiranja zaposlio se u Ministarstvu šumarstva Slovenije u Ljubljani, zatim radi u GG Novo Mesto (1955.) kao šef Područne uprave za šumarstvo i kao načelnik Odjela za međuopćinske inspekcijske službe u Novom Mestu (1961.).
 Nakon toga odlazi u Ljubljanu (1966.) u "Papirles" i vodi službu za plantažiranje, zatim prelazi u tvornicu celuloze Gorjano Medvode na mjesto pomoćnika voditelja nabavne službe. Od 1977. nalazio se u SOZD "Slovenija papir", a 1981. prelazi u Opće udruženje šumar. Slovenije, gdje radi do iznenadne smrti (1983.).
 Bio je istaknuti stručnjak za plantažni uzgoj drva kao glavne sirovine za celuloznu industriju. Na tom je području načinio pionirski posao kako u interdisciplinarnom proizvodnom procesu između šumara i proizvođača celuloze, tako i u zajedničkim radovima prerade drveta za ce luloznu industriju. Djelujući u Općem udruženju šumarstva, sebi je postavio zadatak povezivanja istraživačkog rada s operativom. Istraživao je uzgoj topole, odnosno brzorastućih šuma. Rezultat su toga rada plantažni nasadi, ponajviše u nizinskim predjelima, i uspješno meliorane šume.
 Bio je predsjednik ZIT šumarstva i drvne industrije SR Slovenije, član Savjeta Inštituta za gozdno in lesno gosp. Slovenije i javni djelatnik.
 Za rad primio je priznanja republičkog i saveznog strukovnog saveza.

 *** ŠN, s. 363.
 Piškorić, O.: Rajić Slobodan, dipl. inž. šumarstva. In memoriam. ŠL 5-6, 1984., s. 307.
 Remic, C.: Slobodanu Rajiću v spomin. GozdV, 1984., s. 77.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 4, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 PIŠKORIĆ, Oskar: Bili su studenti Šumarskog fakulteta u Zagrebu (A. KRIVEC, B. KORBER i S. RAJIĆ), ŠL 5-6/1984, s.306 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM