HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID11488
ime S., Milan
zvanje
zanimanje     
mr. ekonomskih znanosti i dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga4/11488)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1957.
diplomirao3. 2. 1970.
magistrirao18. 4. 1972.Ekonomski fakultet u Zagrebu



 Sin Karla i Josipe r. Grassi. Hrvat, rimokatolik. Potječe iz obrtničke obitelji. Osnovnu je školu polazio u Hrvatskoj Dubici, a nižu gimnaziju s malom maturom završio je u Bosanskoj Dubici. Nakon toga prelazi u Zagreb i na I. muškoj gimnaziji maturirao je 1953. godine.
 Studirao je na Poljoprivrednošumarskom fakultetu Sveuč. u Zagrebu. Apsolvirao je na Šumarskom odsjeku škol.g. 1956.-57., a diplomirao 3.2.1970. Magisterij ekonomije postigao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 18.4.1972. god. iz područja marketinga. Obranio je magistarski rad naslova "Teoretske osnove i specifičnosti u organiziranju funkcije prodaje investicione opreme u projektnoproizvodnim organizacijama", u kojem je detaljno obradio sve funkcije prodaje, marketinga i inženjeringa.
 Kao student šumarstva boravio je na šumarskoj praksi u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Njemačkoj. U šumarstvu radio je samo godinu dana u Gorskom kotaru. Prihvatio je ponudu da se zaposli u poduzeću "Jedinstvo" Zagreb (1958.-1963.), gdje je obavljao razne dužnosti, do šefa izvoza i komercijalnog direktora. Od 1963. do 1967. bio je delegat INGRE, Zagreb za Aziju sa sjedištem u Indiji, pokrivajući tržište Indije, Nepala, Pakistana, Cejlona, Indonezije, Burme i Tajlanda. Nakon toga vraća se u INGRU u Zagreb, a zatim prelazi ponovo u "Jedinstvo" Zagreb. Od 1972. do 1976. boravi u Bukureštu kao direktor predstavniš-tva BANEX, Zagreb, a kasnije u svojstvu savjetnika u predstavništvu ASTRA-MAŠINOIMPEX, Bukurešt. Od 1976. do 1980. godine na dužnosti je višeg savjetnika u MAŠINOIMPEX-u Zagreb, gdje radi na poslovima industrijske kooperacije, stranih ulaganja, materijalnih prava na industrijsku svojinu (knowhow) i dr.
 Mr. sc. Milan Sumajstorčić radio je od 1980. do 1994. u "Jedinstvu", Krapina, najprije kao komercijalni direktor, a zatim kao šef razvoja. God. 1994., nakratko, zaposlen je u EURO- GASTU, Zagreb, a od 1995., pa sve do 1998. radio je u Krapinsko - zagorskoj županiji kao savjetnik župana za gospodarstvo, a zatim kao viši stručni savjetnik - uglavnom na izradbi investicijskih programa i elaborata. Godine 1997. radio je na osnivanju Centra za poduzetništvo Krapinskozagorske županije d.o.o. Nakon toga Županijska skupština izabrala ga je za prvog direktora Centra, na kojem mjestu je bio i potkraj 1998. god. Osnovni poslovi su mu izrada studija, elaborata i programa za male i srednje poduzetnike. Ujedno je licencirani član Hrvatske mreže konzultanata, Zagreb i ovlašteni projektant.
 Izradio je više od stotinu raznih investicijskih i marketinških studija, programa i elaborata.
 Pri Ministarstvu povratka i useljeništva R. Hrvatske predstavnik je Krapinskozagorske županije za problematiku vezanu uz povratak naših iseljenika.
 Bio je član raznih državnih privrednih delegacija u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Bugarskoj, Rumunjskoj, bivšem SSSR-u, Poljskoj, Egiptu, Iraku, Pakistanu, Indiji, Nepalu, Tajlandu i nizu drugih, a učestvovao je i na velikom broju stručnih i poslovnih skupova, seminara i kongresa.
 Osim praktičnog rada, u mla-đim danima izučavao je organizaciju poslovanja proizvodnih pogona, marketinga itd.
 Govori, simultano prevodi i korespondira engleski jezik, dobro se služi njemačkim i talijanskim te ruskim i rumunjskim jezikom.
 Napisao je dvadesetak stručnih radova.
 Mr. ekonomskih znanosti i dipl. ing. šumarstva Milan Sumajstorčić još je jedan šumarnik, koji je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu stekao osnovna znanja koja su mu koristila
 u njegovom daljnjem radu i usavršavanju izvan šumarske struke. Zahvaljujući prvim poticajima na studiju šumarstva, šireći svoje horizonte, on je postao marljiv stručni djelatnik na području marketinga i inženjeringa, dajući velik doprinos hrvatskom gospodarstvu.
 Društveno je vrlo aktivan. Više od 20 godina član je Planinarskog društva "Strahinjčica" Krapina i svakog vikenda planinari, a zimi prihranjuje ptice i životinje na Strahinčici. Priprema označavanje tzv. "Učene staze" na Strahinjčici, radi na uređenju planinarskog doma i postavljanju velikog raspela na Strahinjčici. Bavi se i gljivarenjem; bere ljekovito bilje i proizvodi razne biljne sokove, napitke i sirupe; član je Filatelističkog društva "Poštar" Zagreb i više od 30 godina bavi se filatelijom (tema flora i fauna) te učestvuje na filatel. izlož- bama. Ljubav prema prirodi i šumi potkrepljuje činjenica da u njegovoj knjižnici ima mnogo knjiga i priručnika iz šumarske struke.

1Marketing kapitalnih dobara i da li prijeti katastrofa marketinga. List "Jedinstvo", Zagreb 1967.
2Marketing kao imanentan princip aktivnosti poduzeća na tržištu investicijske opreme. Časopis "Marketing" br. 3, Zagreb 1971.
3Specifičnosti i metode izrade kalkulacije kompletnih postrojenja i prodajno - projektnog inženjeringa u uvjetima konkurencije oligopola, FEN-71. "Jedinstvo" br. 10, Zagreb 1971.
4Profil radnika službe prodaje u inženjeringu. "Jedinstvo" br. 11, Zagreb 1971.
5Teoretske osnove funkcije ekonomske propagande i specifičnosti ekonomskog propagiranja investicijske opreme, FEN-71. "Jedinstvo" br. 10, Zagreb 1971.
6Prodajno - projektni inženjering u "Jedinstvu". Zbornik prigodom 25. obljetnice rada, Zagreb 1971.
7Teoretske osnove i specifičnosti u organiziranju funkcije prodaje investicijske opreme u projektno - proizvodnim organizacijama, (magistarski rad). Fakultet ekon. znanosti Zagreb, 1972.
8Sales of Food Processing Plant and Equipment by INGRA Group. "Ingineering Review, Vol. I, 1972.
9Kako povećati volumen prodaje uz smanjenje troškova poslovanja. "Rukovodilac u privredi", Zagreb 1973.
10Studija tržišta Rumunjske za potrebe plasmana JEDINSTVA. Zagreb 1974.
11Marketing kapitalnih dobara u proizvodno - projektnoj organizaciji "Jedinstvo" Zagreb. U knj. Dr. F. Rocco "Osnove tržišnog poslovanja", Tekst i slučajevi, "Inform." 1974.
12Specifičnosti tržišta investicijskih objekata i inženjeringa. "Informator" br. 2414, od 24.VII.1977., Zagreb.
13Transfer tehnologije u zemlje u razvoju po sistemu marketinga. Vjesnik ASTRA br. 9, Zagreb 1979.
14Studija tržišta Rumunjske sa stanovišta dugoročne politike razvoja ekonomskih odnosa do 1990.g. Privredna komora, Zagreb 1974.
15Viši oblici suradnje s inozemstvom. Vjesnik ASTRA br. 10, Zagreb 1997.
16Program poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva te obiteljskih gospodarstava Krapinsko - zagorske županije, (projekt). Krapina 1998.
17500 investicijskih programa razvoja privatnog poduzetništva u seoskom turizmu, poljoprivredi i stočarstvu te maloj industriji Krapinsko - zagorske Županije, (katalog). Krapina 1998.
18Strategija razvoja gospodarskih i druš-tvenih djelatnosti Krapinsko - zagorske županije, (u suradnji). Program, Krapina 1998.
19Izgradnja i rekonstrukcija prioritetnih projekata infrastrukture, školstva, zdravstva i kulturno - sakralnih objekata u pograničnim općinama Krapinsko - zagorske županije s R. Slovenijom (u suradnji). Program 1998.

nedeterminirano:
20VAŽNIJI RADOVI
21Praktična psihologija prodaje - Laerd, FEN-71., (kritički prikaz).

 *** ŠN, s. 370; SŠN 2, 1998., s. 690.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 4, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM