HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID11525
ime Š., Božo
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga4/11525)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1953.
diplomirao1954.



 Sin Antona i Štefanije r. Čatovič. Slovenske narodnosti, rimokatolik. Otac mu je bio strojarski mornarički tehničar, a majka domaćica. Osnovnu je školu započeo u Hercegnovom 1939., završio ju je 1942. u Sloveniji, a na Realnoj gimnaziji u Mariboru maturirao je 1948. godine.
 Studirao je na Poljoprivrednošumarskom fakultetu u Zagrebu. Apsolvirao je na Šumarskom odjelu, tehnički smjer škol.g. 1952.-53., a diplomirao 1954.
 Radio je u Područnoj upravi za šumarstvo Maribor kao projektant za niske gradnje, pet godina kao šumarski inspektor, zatim (od 1971.), bio je rukovoditelj Građevnog pogona GG Maribor i na kraju, do smrti 1986. godine, bio je tajnik SIS za šumarstvo Maribor.
 Izvrstan je stručnjak za šumsku gradnju - pionir na području šumarske projektive i građevinarstva, što je dokazao cjelovitim projektom šumskih cesta na Pohorju i Kozjaku, sve do Slovenskih Goric i Holoza. Pritom znao je povezati principe moderne projektive sa zahtjevima ekologije. Projektirao je prvo središnje mehanizirano drvno skladište u biv. Jugoslaviji; kao direktor TOZD-a za gradnju i mehanizaciju ustrojio je jedno od najboljih građevnih poduzeća u Sloveniji. Popularizirao je povezivanje teorije s praksom u odnosu tehnike i okoline, posebno je imao sluha za seoskog čovjeka i razvitak područja.
 Bio je član DIT šumarstva i drvne industrije u Mariboru, marljiv javni djelatnik i aktivist razvoja Slovenske zveze štajerskoga područja.

 *** ŠN, s. 368.
 *** Božo Šarler, in memoriam. GozdV., 1986., s. 86.
 *** Božo Šarler, dipl. inž. šum. In memoriam. ŠL 1986., s. 590.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 4, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 PIŠKORIĆ, Oskar: Božo ŠARLER, dipl. inž., ŠL 11-12/1986, s.590 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM